Een rechtsbijstandverzekering is een verzekering die u kan helpen bij juridische zaken. Het kost vaak erg veel geld om advocaten in de arm te nemen. Wanneer men dan een verzekering af sluit kan men terugvallen op juristen van de verzekeringsmaatschappij. Men betaald dan een premie om gebruik te kunnen maken van de juristen. Dit is dus de dekking rechtsbijstandverzekering die wordt geboden door de verzekeringsmaatschappij.
Particuliere verzekering of zakelijke verzekering
Een zakelijke rechtsbijstandverzekering is een verzekering die speciaal bedoelt is voor bedrijven en niet voor particulieren . Een bedrijf kan zich zo indekken tegen de eventuele hoge advocatenkosten. Hiervoor heeft men dus de rechtsbijstandverzekering zakelijk in het leven geroepen. Voor zelfstandige zonder personeel, de zogenaamde ZZP’ers, is er nog een ander type zakelijke verzekering: de rechtsbijstandverzekering ZZP. Deze verzekering is er dus alleen voor ondernemers die geen personeel in dienst hebben en niet voor bedrijven die wel personeel in dienst hebben.
Welke type verzekeringen zijn er?
Deze verzekeringen zijn er in vele soorten en maten. De dekking kan van de verzekeringsmaatschappij afhangen. Denk bijvoorbeeld aan de rechtsbijstandverzekering familierecht of de rechtsbijstandverzekering echtscheiding om eventuele problemen bij echtscheiding te verzekeren. Bij familierecht worden vaak problemen bij bijvoorbeeld adoptie en nalatenschappen ook verzekerd. Wanneer mensen een rechtsbijstandverzekering afsluiten kijkt men vaak naar wat de goedkoopste verzekering is. Door het vergelijken van de aanbiedingen van de verzekeringsmaatschappijen komen de mensen tot hun oordeel. Ze vergelijken eerst om te kijken wat goedkope rechtsbijstandverzekeringen zijn, waarna ze vervolgens een online rechtsbijstandverzekering afsluiten.
Online verzekering afsluiten
Online worden dan ook steeds meer en bij diverse verzekeraars verzekeringen afgesloten. Bekende voorbeelden van online verzekeraars zijn de reaal- en de rvs rechtsbijstandverzekering. Deze verzekeringen zijn echter ook nog via de niet-digitale manier af te sluiten. Wanneer men een verzekering afsluit bij een verzekeraar kan men doorgaans niet direct gebruik maken van de verzekering. Dit noemt men ook wel de wachttijd van de verzekering. De wachttijd heeft men ingevoerd om misbruik van verzekeringen tegen te gaan. Een voorbeeld volgt hieronder:
Wanneer persoon X bijvoorbeeld problemen heeft met persoon Y en denkt juridische hulp nodig te hebben komt hij er achter dat dit erg duur is en hij dit dus niet kan betalen. Door een goede vriend wordt hij er op gewezen dat wanneer hij snel een verzekering afsluit, hij tegen alleen betaling van de veel goedkopere premie gebruik kan maken van de juristen van de verzekeringsmaatschappij. Hier is op deze manier dus veel goedkoper uit dan wanneer hij zelf voor 100% de kosten van de advocaten moet betalen.
Om bovenstaand misbruik te voorkomen en tegen te gaan, geldt er over het algemeen een wachttijd. Meestal bedraagt deze wachttijd rond de 3 maanden. Deze verzekering biedt u dus hulp in die gevallen waarin u juridische assistentie of advies nodig hebt. Uw verzekeraar kan vergoedingen uitkeren of u (rechtstreeks) laten bijstaan. Juristen en andere deskundigen staan u bij en behandelen uw juridische probleem.
In een steeds complexer en harder wordende maatschappij heeft een mens steeds meer advies en hulp nodig om zijn belangen te verdedigen of het nu gaat om bezit, werk, vakantie of deelname aan het verkeer. Daarom is een goede verzekering onontbeerlijk. Een (juridisch) geschil, ruzie of conflict kan zomaar ontstaan. De kosten van deze conflicten zijn vaak hoog en komen veelal onverwacht. Iedereen loopt het risico een juridisch probleem te krijgen. Een goede oplossing kan dus zijn om u te verzekeren. Zo ontvangt u juridische hulp en advies van een professional voor een aantrekkelijke premie (via bijvoorbeeld Unive, FBTO of Nationale Nederlanden).
U verzekert zo uzelf, en vaak ook uw gezin, het hele jaar door. Het is dus eigenlijk een overeenkomst met een verzekeringsmaatschappij, waarin die maatschappij onder vele voorwaarden, waaronder een aantal uitsluitingen de verzekeringnemer bijstaat in het rechtsverkeer. Die voorwaarden staan bekend als “de kleine lettertjes” van de Verzekeringspolis. Populair gesteld is het een verzekering van ondersteuning door of jurist bij geschillen. In de praktijk komt dat maar zelden voor en zijn het voornamelijk juridisch geschoolde medewerkers die de zaken behandelen.